Novoroční koncert

Novoroční koncert

Galerie

Vystoupí houslový virtuos Jaroslav Svěcený a varhaník Václav Uhlíř

Město Dobruška Vás srdečně zve na novoroční koncert houslového virtuosa Jaroslava Svěceného a varhaníka Václava Uhlíře.

Na koncertě se představí dvě výrazné osobnosti české hudební scény. Prvním bude Jaroslav Svěcený, rodák z Hradce Králové, jeden z nejvýznamnějších současných českých houslistů. Jeho sólistická dráha začala již v době studií na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění, kde studoval u prof. Františka Pospíšila a prof. Václava Snítila. Své vzdělání dovršil mistrovskými kurzy u slavných světových virtuosů Nathana Milsteina a Gidona Kremera. Jaroslav Svěcený je proslulý popularizátor houslové hry, zejména jeho televizní, rozhlasové a koncertní projekty přitahují publikum všech věkových skupin. Více jak dvacet pět let spolupracoval či spolupracuje s interprety různých žánrů na společných projektech, což považuje za nesmírně důležité pro propagaci klasické hudby mezi mladou generací. Jedním z nejvýraznějších počinů v této oblasti je projekt Vivaldianno, na jehož zrodu se před 13 lety podílel spolu s rockovým hudebníkem Michalem Dvořákem.

Druhou osobností lednového koncertu ve Společenském centru – Kině 70 bude Václav Uhlíř, absolvent Hudební fakulty AMU v Praze u prof. Milana Šlechty. Václav Uhlíř se již během studia úspěšně zúčastnil několika mezinárodních varhanních soutěží. Soustavně se věnuje koncertní činnosti u nás i v zahraničí a spolupracuje s významnými orchestry, sbory a sólisty. Z jeho četných nahrávek pro Český rozhlas stojí za zmínku zvláště cyklus nahrávek českých historických varhan. Z diskografie Václava Uhlíře je pozoruhodný zejména jeho profilový kompaktní disk s názvem Česká varhanní tvorba. Václav Uhlíř je také pedagogem na Konzervatoři v Pardubicích, sbormistrem na kůru kostela Panny Marie v Hradci Králové a diecézním organologem na biskupství v Hradci Králové. V letošním roce obdržel za dokumentaci a propagaci varhan, a to nejen v našem regionu, Cenu MHF F. L. Věka, kterou převzal dne 14. října 2016 v rámci koncertu v Husově sboru v Dobrušce.

Tento jedinečný koncert se může v prostorách Společenského centra – Kina 70 uskutečnit i díky Základní umělecké škole v Dobrušce, která zapůjčí třímanuálové digitální varhany zakoupené městem Dobruškou od renomované italské firmy Ahlborn. Tyto varhany se tak představí veřejnosti již na druhém veřejném koncertě ve Společenském centru – Kině 70.

Vstupné je 200 Kč, předprodej vstupenek bude zahájen v pondělí 5. prosince 2016 v 8:00 hodin v informačním centru v Dobrušce a zde na webových stránkách.

Délka akce: 120 minut

Informace o akci a jejím konání